Articles

De transformatie van het stadion van Atalanta Bergamo

Soms verdwijnen er stadions, anderen worden gerenoveerd en soms komt er zelfs een compleet nieuwe voetbaltempels. Een proces dat vaak voor- en tegenstanders heeft, maar één ding is zeker: bij SANTOS volgen we het op de voet. Met vandaag: het Stadio Atleti Azzurri d’Italia van Atalanta Bergamo.

De transformatie van het stadion van Atalanta Bergamo

Atalanta Bergamo was jarenlang niet de meest bruisende club binnen het Italiaanse voetbal. Een middenmoter, met af en toe een jaar waarin het er compleet doorheen zakte en degradeerde, om vervolgens binnen een jaar weer te promoveren. Dat gold ook een beetje voor het stadion: het uit 1927 stammende Stadio Atleti Azzurri d’Italia ademde weliswaar historie, maar dat is wel de meest eufemistische manier om het te omschrijven. Het was vooral hopeloos verouderd.

Maar de tijden zijn veranderd. Atalanta is sinds het aantreden van manager Gian Piero Gasperini in 2016 sportief gezien juist één van de leukste clubs van Italië. En voor de club misschien nog wel belangrijker: het kreeg het stadion in eigen beheer. En dat was maar goed ook, want Atalanta behaalde Europees voetbal, zelfs Champions League, maar daarvoor moest het zelfs uitwijken naar respectievelijk Reggio Emilia en Milaan.